Få det beste ut av økonomien i 2024

Her får du tipsene og en viktig sjekkliste som gir deg økonomisk oversikt

Det er ikke alltid så lett å komme i gang når man skal gå egen økonomi etter sømmene. Kanskje du trenger litt veiledning rundt lån, sparing eller forsikring? Da kan en rådgiver i banken hjelpe deg på veien. De kan finne løsninger som passer din økonomi og dine mål for året. 

Se våre forsikringer     Start sparingen     Prøv boliglånskalkulatoren

25. januar 2024

Årets viktigste sjekkliste

Alle kan ha nytte av en årlig gjennomgang av hele sin økonomi. Gjør det nå når alt er nytt og du har mulighetene til å begynne året med gode økonomirutiner. Særlig viktig er det om du vet om større hendelser eller livsendringer som får betydning for økonomien.

Økonomi og behov endrer seg med tiden. Det kan derfor være lønnsomt for deg å ta en årlig gjennomgang av de faste kostnadene dine.

Sjekk skattekortet

Det kan være mye å hente økonomisk enten det er ved å spare mer, refinansiere lån eller rett og slett gjøre små endringer i hverdagen. Du kan også spare mye penger ved å ta en ekstra titt på hva du bruker pengene dine på hver måned. Men første skritt er å sjekke skattekortet.

I desember sendte Skatteetaten ut årets skattekort. Har ting i livet ditt endret seg og du har fått samboer, blitt gift, skilt, fått ny jobb eller kjøpt/solgt bolig, er det ekstra viktig å sjekke at alt stemmer. Ingenting mer kjedelig enn en skattesmell du ikke var klar over.

Sjekk skattekortet

  • Inntekt – Husk at tallene er beregnet utfra inntekt oppgitt av arbeidsgiver enten i oktober 2023 eller i noen tilfeller fra 2022, begge justert i forhold til antatt lønnsvekst. Sjekk lønnen din, og juster tallene slik at det blir helt riktig
  • Gjeld – Rentenivået i 2022 var relativt veldig lavt i forhold til 2023 Det er forventet at rentenivået vil være stabilt høyt gjennom 2024.  For noen vil det derfor være en stor endring i tallene som er lagt inn i skattekortet ditt for 2023. En realitetssjekk kan også lønne seg her
  • Livssituasjon – Har du blitt samboer, gift eller skilt i løpet av året som har gått vil skatteregler være annerledes enn du er vant til. Vi anbefaler en titt på Skatteetatens nettsider for å dobbeltsjekke hva som gjelder for akkurat deg og din situasjon

Still deg selv disse spørsmålene for å få oversikt

  • Hva betaler jeg i lån?
  • Har jeg en bufferkonto for uforutsette utgifter?
  • Har jeg oversikt over hva jeg bruker penger på?
  • Hva betaler jeg i forsikringer og er jeg godt nok dekket?
  • Har jeg en god plan for pensjonssparingen min?
  • Har jeg et mål for 2024?
24. januar 2024

Start sparingen nå

Det er aldri for sent å begynne å spare. I Nybygger finner du flere gode måter å spare på, enten det er til bolig, buffer eller en fremtidig ferie.

Start sparingen her